maandag 11 maart 2013

Iphone of blackberry?

 Apple iPhone 5 of BlackBerry Z10 vergelijking



Zit je te twijfelen tussen een Iphone of blackberry? Dan word het je nu nog moeilijker gemaakt. Het heef een tijdje geduurd maar Blackberry heeft eerder dit jaar eindelijk de release van zijn eerste echte smarphone's bekend gemaakt. De Blackberry Q10 en de Blackberry Z10. Ik heb de mogelijkheid gehad wat tijd te kunnen doorbrengen met de Blackberry Z10, en kunnen verglijken welke van de twee nu de betere keus is, de Iphone of blackberry. De Z10 is de eerste die gereleased werd van de twee nieuwe modellen. Welke ook nog eens verrassend genoeg het model is zonder toetsenbord, niet echt wat we van BB gewend zijn dus. Blackberry zal de Q10 later dit jaar uitbrengen, dus laten we eerst eens deze Z10 bekijken. Een grote zwarte blokkige telefoon, en qua uiterlijk zeker vergelijkbaar met een een andere bekende smartphone, de Apple Iphone 5. 


Er is geen ontkennen aan dat Apple de beste apps op de markt heeft. Maar wat als je geen fan bent van hun iOS besturingsprogramma? Of als al je vrienden pingen en niet what's app'en? Heeft de Z10 een kans in het gevecht tegen deze gigant van de smartphones? Ik heb de specificatie's van de Iphone 5 en de Blackberry Z10 eens naast elkaar gelegd, zodat overzichtelijker kunt zien welke voor jou dagelijkse gebruik de meest geschikte smartphone is de Iphone of Blackberry.


Zoals je op de foto al hebt kunnen zien, zijn zijn de twee smartphones op het gebied van design erg vergelijkbaar. Alle twee hebben ze dezelfde afgeronde rechthoekige vorm, en zijn ze gemaakt van hoge kwaliteit materialen. In vergelijking met de grote Samsung Galaxy S III en de kleinere Iphone 5, valt de Blackberry Z10 qua formaat precies in het midden. Hij voelt goed aan in de hand, en is zo'n 23 gram zwaarder dan de Iphone. Hiervoor krijg je dan ook een desplay dat 0.2-inch groter is. 

En over displays gesproken, de Z10 is voorzien van een 4.2 inch, 1,280 x 768 LCD scherm, met 356 pixels. En dat is een hogere pixel dichtheid dan zijn concurrent, maar aangezien dit verschil niet met het blote oog op te merken valt, zullen we het voorlopig maar gelijk spel noemen. 




De Iphone 5 word aangedreven door Apple's A6 chip, waarvan hun claimen dat deze tot twee keer zo snel is als de A5 chip die terug gevonden kan worden in de Iphone 4S. De Z10 word aangedreven door een 1.5GGhz Dual-core Qualcomm Snapdragon S4. Een chip die in veel smartphone gebruikt word zoals de Nokia Lumia 920, en de Samsung Galaxy S III. De chip is erg snel, en we komen op het gebied van prestatie's bij deze Z10 dan ook niets te kort. Deze chip draait zonder problemen enkele zeer respectabele browsers. 

Alle twee de telefoons hebben een 8 megapixel camera aan de achterkant. En die van de Iphone 5 is een van de beste die ik persoonlijk ooit getest hebt. Hij heeft enkele zeer goeie optie's zoals de mogelijkheid naadloos hoge resolutie panorama foto's te maken tot wel 28 megapixels. Maar de camera van de Z10 is ook geen klein jongen, en ik heb er in goed belicht daglicht enkele zeer goede foto's ermee kunnen maken. Terwijl de Z10 zijn camera functie niet ontzettende veel optie's heeft is een optie de "Time shift" deze optie maakt een serie foto's achterelkaar, detecteert de gezichten met de mogelijkheid ze te kunnen uitwisselen zodat iedereen op de foto er perfect uit ziet. Zeker de moeite waard voor die vervelde groep foto's waar altijd wel iemand met de ogen dicht op lijkt te staat. 

Beide telefoons ondersteunen 4G LTE, als ook Bluetooth 4.0 en 802.11 a/b/g/n Wi-fi op 2.4 en 5Ghz frequenties. De Iphone 5 komt met 16,32 of 64Gb intern geheugen. Terwijl de Z10 met 16Gb welke je door middel van een microSD kaartje nog eens met een extra 64GB kunt uitbreiden. 
Maar de getallen zeggen het niet allemaal als het Accu leven aankomt. Terwijl de Iphone 5 zijn accu een gesprekstijd van 8 uur en 40 minuten heeft, en de Z10 10 uur en 54 minuten een stuk meer dan de iphone dus. Toch ging de blackberry zijn accu op zijn 4G netwerk met streamende media maar 3uur en 34 minuten mee. Wat toch een stuk minder is als me van de meeste smartphone's gewend zijn. 
Op het gebied van software draait de iphone 5 op Apple's iOs 6, terwijl de Z10 op de gloednieuwe Blackberry 10 werkt. iOS 6 is soepel en simpel te bedienen en zit propvol  met keuzes aan apps. De BB Z10, ondertussen zit vol met beloftes. Maar Blackberry heeft al 70.000 apps beschikbaar voor de BB Z10 in de apps store, wat toch wel indrukwekkend te noemen is. Toch missen veel grote namen welke misschien rede kan zijn voor veel mensen om nog even voorbij te lopen aan deze smartphone. 

Er zijn ontzettend veel features, zoals spraak besturing, waar beide telefoons over beschikken, NFC, welke alleen beschikbaar is op de Z10. Maar over het algemeen zijn deze twee telefoons qua specificaties toch erg vergelijkbaar. Dus voor welke moet je kiezen? Omdat beide telefoons erg vergelijkbaar zijn is er niet echt een duidelijke winner. Voor de gene die nog even kunnen wachten zou ik dat zeker doen om te kijken wat de toekomst voor de Blackberry en vooral zijn apps store brengt. Beide telefoons zijn erg goeie smartphone's en het is zeker een interessant gevecht! Leuk om te zien dat er eindelijk echte concurrentie voor de Iphone op de markt begint komen, maar voor nu is het nog een kwestie van voorkeur. 

1 opmerking:

  1. iPhone herstellingen bij iPhonedokter. Wij zijn een premium iphone reparatie center voor allerlei smartphones zoals iPhone, iPod, iPad, apple, blackberry, Samsung, Nokia, etc. Alle phones herstellen door ons met garantiThe uthIfie.

    BeantwoordenVerwijderen